Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris
Laden Activiteiten

Cursus Ethische dilemma’s in familiebedrijven

27 juni @ 09:30 - 17:00

€595

Veel ethische dilemma’s in het familiebedrijf komen voort uit de ongeschreven regels binnen het familiebedrijf. Meerdere systemen komen samen: familie, bedrijf, omgeving, sector, eigendom, etc. En soms zijn deze ongeschreven regels conflicterend. Familiebedrijven zijn soms al eeuwen oud en diep geworteld in de tijd en regio. Meerdere generaties werken samen en iedereen doet zijn best. Ouders willen hun kinderen zo gelijk mogelijk behandelen, de toekomst van het bedrijf waarborgen en hun pensioen niet verloren zien gaan. Opvolgers willen het voor de familie goed doen en tegelijkertijd werken aan de eigen toekomst met het eigen gezin. Ondernemers willen iets in de wereld zetten en streven groei na. Verdienmodellen veranderen. Vele dilemma’s houden hen bezig. Fiscale en juridische regelingen hebben effect op de dynamieken in de onderstroom. Beslissingen vanuit het ene systeem hebben invloed op andere systemen en zetten de hele boel in beweging. Soms brengen ze de boel uit evenwicht. Meerdere belangen vragen om afstemming. Niet alles gaat samen. Dat zet ondernemersfamilies en notarissen voor ethische dilemma’s.

Vaak komt de notaris als laatste adviseur in beeld. Er is al veel aan vooraf gegaan en afspraken liggen al min of meer vast als de notaris de opdracht krijgt om de akte te maken. Stel dat je als notaris denkt dat een wat andere regeling misschien beter zou zijn geweest? Wat zijn dan nog de mogelijkheden? Niet altijd is al helder geworden wat de ethische dilemma’s zijn en of deze ethische dilemma’s voldoende besproken zijn. Dat merk je als notaris in de spreekkamer. Mogelijk kan een checklist helpen.

Marlies Bosker neemt je mee door deze problematiek en zorgt ervoor dat je met een checklist naar huis gaat. Marlies is een ervaren opleider van adviseurs van familiebedrijven. Ze werkt interactief vanuit een waarderende basishouding. Het van elkaar leren is voor minstens zo belangrijk als het volgen van de theorie. De leercyclus van Kolb wordt hierbij gebruikt.

Programma
9.30 – 10.00 u Ontvangst met koffie
10.00 – 10:30u Kennismaking

10.30 – 12.30u Theorie ongeschreven regels met oefening rondom het thema.

12.30 – 13.15u Lunch

13.15 – 14.00u Wandeling met opdracht
14.00 – 15.15u Oefening rondom thema

15.15 – 15.30u Koffie

15.30 – 16.45u Oefening rondom thema
16.45 – 17.00u Afsluiting

Bij een aanmelding brengen we de cursuskosten in rekening. Mocht je onverhoopt alsnog niet kunnen deelnemen, dan kun je in jouw plaats een kantoorgenoot laten deelnemen (als deze persoon ook VASN-lid is).

Gegevens

Datum:
27 juni
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€595
PE-punten:
6

Locatie

Den Nijensteen IJsseldijk 1 8194 LA Veessen
IJsseldijk 1 8194 LA
Veessen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site

Organisator

VASN

Komende activiteiten

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s

Log in om aan te melden