Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Aanvalsplan Landschap kost 7,5 miljard

Minister van Natuur en Stikstof heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel het aanvalsplan in ontvangst genomen bericht Nieuwe Oogst. Dit plan geeft een handvat om in de loop der tijd verdwenen landschapselementen in landelijk gebied terug te brengen. Denk aan beken, singels, hagen en hoogstamboomgaarden.

In Nieuwe Oogst kunnen we lezen dat afgelopen eeuw 60% van de toenmalige landschapselementen en 75% van de insecten is verdwenen. Volgens de minister geeft dit perspectief aan de boeren om als natuurbeheerder op te treden. Financiering kan komen uit het Nationaal Plan Landelijke Gebied en de nieuwe Omgevingswet.

Dit zou een van de instrumenten kunnen om de stikstofproblematiek een handje te helpen. Ik stel mij echter wel altijd de vraag wat ‘terug naar vroeger’ is en hoe de ontwikkeling van de natuur zou zijn geweest als er geen menselijke factoren bij betrokken waren geweest.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.