Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Agrariërs kopen meeste landbouwgrond, maar hun aandeel daalt

Het grootste deel van de verhandelde landbouwgrond wordt gekocht door agrarische ondernemers.

Uit onderzoek van het Kadaster en Wageningen Economic Research blijkt echter dat het aandeel van agrarisch ondernemers in de afgelopen 10 jaar echter is afgenomen. Het aandeel van beleggers, overheden, natuurorganisaties en andere investeerders neemt toe.

Van de door die overige partijen gekochte grond blijft het grootste deel duurzaam in agrarisch gebruik. Ook is door de opheffing van de Dienst Landelijk Gebied de rol van de provincies aanzienlijk veranderd. De aankopen door provincies zijn ten opzichte van 10 jaar geleden meer dan verdubbeld.

Als agri-notaris vind ik het interessant om de ontwikkelingen in aankopen van landbouwgrond te volgen. Het algemene beeld dat uit het onderzoek komt, sluit aan bij mijn dagelijkse ervaringen. In het onderzoek zijn echter geen kavelruilprocessen meegenomen. Uit het onderzoek blijkt niet waarom deze keuze is gemaakt, want met name provincies maken regelmatig gebruik van dit instrument. Wellicht iets voor een volgend onderzoek.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.