Op 20 januari kwam naar buiten dat in plaats van volgend jaar, de Nederlandse boeren al met ingang van 1 maart 2023 bepaalde maatregelen moeten nemen, zo blijkt uit dit artikel bij NOS.nl.
In december jl. nog kondigde de minister aan dat hij op onderdelen een overgangsjaar wilde instellen, zodat boeren langzaamaan steeds minder mest zouden mogen uitrijden. Helaas viel dat verkeerd bij de Europese Commissie, zo blijkt uit ook dit artikel op De Gelderlander. Minister Adema gaf toe dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt.
LTO spreekt van een onbegrijpelijke gang van zaken en geeft aan dat – als boeren niet meer hun mest mogen uitrijden – dat voor boeren een kostenpost van tienduizenden euro’s kan betekenen.
De Europese Commissie wil een einde maken aan de uitzonderingspositie van Nederland en had Nederland nog tot 2026 de tijd gegeven om zich in te stellen aan de afbouw van die positie. Maar nu het kabinet onvoldoende haast maart met bijvoorbeeld in verplichten van onbeplante bufferstroken en het gebruik van zogenoemde vanggewassen, is het respijt van tafel. In het artikel in De Telegraaf is te lezen dat Adema de Tweede Kamer in december nog heeft laten weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend, maar dat blijkt nu onjuist te zijn.
Tenslotte is in dit artikel in Nieuwe Oogst te lezen wat nu de regels zijn met betrekking tot de vanggewassen, de bufferstroken en de derogatie.
Tja: wat zal ik hiervan nog zeggen: de ene keer is het een vergissing, de andere keer een inschattingsfout, maar je zult maar de dupe zijn als boer. Wanneer weten ze nu eens echt waar ze aan toe zullen zijn?