Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Banken stellen geld beschikbaar voor verduurzaming landbouw

Dat verduurzaming van de landbouw extra geld kost, voelen we allemaal wel aan. Vaak komt het verdienmodel voor de boer ook ter sprake als het over de verduurzaming van de landbouw gaat. Wat blijft er over voor de boer als hij zoveel extra kosten voor verduurzamingsmaatregelen moet maken?

Landbouwminister Piet Adema heeft bij het kabinet al om extra geld gevraagd voor de maatregelen uit het Landbouwakkoord. Het gevraagde bedrag (6,7 miljard euro) is nog niet toegezegd.

Onlangs werd bekend dat ook de banken een steentje willen bijdragen. Onder aanvoering van de Rabobank wordt tot 2030 3,5 tot 4 miljard euro beschikbaar gesteld, aldus Nieuwe Oogst.

Het idee is om boeren met dit geld te helpen in de overgang naar een meer duurzame vorm van landbouw. Niet door geld weg te geven of leningen kwijt te schelden, maar door mogelijkheden te bieden om tegen gunstigere voorwaarden te lenen. Bijvoorbeeld door een lagere rente te bieden, of een langere looptijd.

Ongetwijfeld zal de regeling nog verder worden uitgewerkt, maar het is mooi om te zien dat ook de banken hun verantwoordelijkheid nemen en op deze manier de agrarische sector proberen te steunen.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.