Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

BBB cynisch over piekbelastersregeling

Ook de BoerBurgerbeweging (BBB) heeft gereageerd op de door Minister Van der Wal bekendgemaakte piekbelastersregeling.

De partij voorziet een zware taak voor de provincies die de ondernemersplannen zal moeten beoordelen en vreest ongelijkheid tussen de provincies in toepassing van de regels. Ook is BBB er niet gerust op dat de regeling wordt goedgekeurd en dit ook op tijd zal zijn waardoor het nog maar de vraag is of openstelling van de regeling eind 2023 haalbaar is.

Nu de opkoopregeling als eerste wordt opengesteld komt volgens BBB de nadruk op opkopen van bedrijven te liggen in plaats van op behoud van agrarische bedrijven. Waarborgen van de voedselproductie zou op de eerste plaats moeten komen volgens het artikel op Melkvee.nl.

Dat boeren zelf moeten controleren of ze piekbelaster zijn met behulp van de ingewikkelde AERIUS-check vindt BBB een ingewikkelde procedure. Het beroepsverbod en de afhankelijkheid van vlotte medewerking van gemeente en provincie bij bestemmingswijziging kan ook niet op enthousiasme van de partij rekenen. Daarnaast wijst BBB erop dat het een illusie is dat een agrariër rijk wordt van de opkoopregeling. Bij stoppen moet worden afgerekend met bank en fiscus.

Net als LTO Nederland en Agractie is ook BBB positief over de vrijwilligheid die in de regeling is ingebouwd.

Ook een politieke partij als BBB ziet de nodige haken en ogen aan de piekbelastersregeling. De ingewikkelde procedure en mogelijke ongelijke behandeling per provincie worden vaker genoemd.
De vrijwilligheid van de regeling valt goed bij zowel agrariërs en de politiek. De tijd zal leren of er genoeg animo is om deel te nemen aan de regeling en voldoende stikstofreductie te realiseren.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.