Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Beeld van financiering boeren is onjuist

Volgens Rabobank topman Stefaan Decraene is het beeld dat veel mensen van de financiering van boeren hebben onjuist.

In Nieuwe Oogst vertelt Decraene dat men denkt dat boeren overgefinancierd zijn. Dit is volgens hem niet juist. ‘Boeren zijn voorzichtig en ze financieren voornamelijk zichzelf, met het eigen familiekapitaal.’

De Rabobank reserveert 3 miljard euro voor de landbouwtransitie. Voor leningen uit die pot gaan gunstige voorwaarden gelden, zoals aangepaste afbetalingstermijnen of gunstiger rentetarieven. Volgens de Rabobank had een geslaagd Landbouwakkoord de verstrekking van de leningen makkelijker kunnen maken. Volgens CFO Bas Brouwers van de Rabobank kost dat nu meer inspanning en brengt het ook meer risico met zich mee.

Het is goed om te zien dat ook banken meedenken met de transitie in de landbouw. De agri-notaris hoopt dat, als eindelijk duidelijk wordt wat de maatregelen van de overheid worden, de banken nog steeds bereid zijn te helpen in dat proces en meewerken om de investeringen die nodig zullen zijn mogelijk te maken.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.