Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Biologische boer vindt landschapsbeheer en consumentencontact belangrijk

Rick Huis in t Veld en zijn partner boeren biologisch onder de naam Melkbrouwerij. Zij wonnen hiermee recent de prijs bij het project de Groene Twinkeling, waarbij groene initiatieven vanuit het bedrijfsleven onder de aandacht worden gebracht.

Verloren gegane landschapselementen willen zij terugbrengen. Zo hebben zij een enorme houtwal gepland van eetbare planten, noten, fruit en kruiden. Als deze wat gegroeid is kunnen de consumenten daar zelf plukken.

Dit past mooi bij de Melkbrouwerij. Naast zuivelproducten die geleverd worden aan de horeca, zijn er ook 50 ‘leden’ die deze producten zelf bij Rick komen kopen. Ook zijn ze bezig een voedselbos aan te planten met (agrarisch) ondernemers uit de buurt.

Biodivers boeren is duur en complex en daarom niet weggelegd voor elke boer. Rick voorziet dan ook een ontwikkeling via twee sporen. Enerzijds boeren die steeds meer richting intensieve landbouw gaan en anderzijds bioboeren die aan landschapsbeheer doen en rechtstreeks contact hebben met de consument.

Het verhaal van Rick kunt u lezen in Nieuwe Oogst.

Als agri-notaris denk ik dat een groot deel van het probleem van de boeren zit in dat zij te weinig betaald krijgen van de ‘tussenhandel’, waardoor zij afhankelijk blijven van subsidies en inkomenssteun. Door zelf rechtstreeks producten aan te bieden aan de gebruiker kunnen zij meer verdienen en daardoor ook kiezen voor minder intensieve landbouw. Een model wat zeker nadere aandacht behoeft!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank By-Vries

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s