Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Boer wil wel verduurzamen

Ik lees altijd met veel belangstelling de artikelen van Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst.

Kent u haar artikelen ook? Deze week schrijft ze in Nieuwe Oogst over de verduurzaming in de landbouw.

Uit onderzoek blijkt dat een overgrote meerderheid van de boeren en tuinders wil verduurzamen. Veel ondernemers zijn daar ook al mee bezig; ze passen nieuwe technieken in de bedrijfsvoering toe, gericht op verduurzaming.

Tegelijk laat het onderzoek ook zien dat boeren zich zorgen maken. Want kiezen voor een duurzamere productie betekent vaak hogere kosten en lagere inkomsten. Wil de consument deze hogere kosten wel betalen?

Esther de Snoo vraagt zich af of er nog wel ‘voldoende aandacht voor de balans tussen ecologie en economie’ is. Het vaak genoemde verdienmodel voor de boer moet zeker niet vergeten worden. Gelukkig is in de onderhandelingen rond het Landbouwakkoord hier wel de nodige aandacht voor.

De Snoo roept op om de landbouwtransitie niet alleen ‘een feestje van politici, ambtenaren, adviseurs en bestuurders’ te laten zijn, maar juist boeren en ook burgers hierbij te betrekken.

Deze oproep kan ik alleen maar onderschrijven.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.