Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Boerenprotesten: ook elders in Europa!

Wie herinnert zich niet de boerenprotesten in Nederland: geblokkeerde snelwegen, een vol Den Haag.

Wellicht zijn de Nederlandse boeren een voorbeeld geweest voor andere Europese landen: na Nederland, België, Roemenië en Duitsland protesteren nu ook boeren in Frankrijk en Litouwen, zo lezen we in Nieuwe Oogst.

Wat drijft deze boeren in alle landen? Eigenlijk allemaal hetzelfde: het verdienvermogen staat onder druk door gestegen kosten en aangescherpte milieuregels.

In Frankrijk worden snelwegen geblokkeerd en eisen boeren dat de regering iets doet aan de sterk oplopende kosten. Er lag een pakket maatregelen, maar die werden uitgesteld. Bij een van de acties zijn zelfs twee mensen om het leven gekomen. In Litouwen wordt het protest gevoerd tegen de verhoogde accijnzen op LPG en landbouwdiesel. Ook in Duitsland is de rust nog niet teruggekeerd, omdat de voorgenomen lastenverzwaring nog niet van tafel is gehaald.

Of de maatregelen daadwerkelijk worden afgezwakt, is nog maar de vraag. De wetenschappelijke adviesraad voor klimaatsverandering van de EU heeft aangegeven dat van afzwakking geen sprake kan zijn. Dit panel heeft onderzoek gedaan en stelt dat de lidstaten in alle sectoren meer moeten doen voor het klimaat.

Oud Eurocommissaris Frans Timmermans heeft het mijn zijn Green Deal al aangegeven: voor de Europese landbouw betekent dit dat de veehouderij moet krimpen. De EU moet ook een plantaardiger dieet aanmoedigen. Als ik naar al die protesten kijk, zal dat nog wel even duren, voor dit alles gerealiseerd zal zijn.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s