Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Bollensector is er klaar mee

De belangenbehartiger voor bloemenbollentelers (KAVB) wil milieuactivist en voorman Johan Vollenbroek van het MOB (landelijk netwerk van juristen tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering) voor de rechter dagen wegens smaad en laster, aldus Nieuwe Oogst.

Twee keer binnen enkele weken tijd zijn er verboden bestrijdingsmiddelen in de natuur in Noord-Holland aangetroffen. Er wordt een officieel onderzoek gedaan waar deze van afkomstig zijn. Vollenbroek wacht de resultaten echter niet af maar wijst alvast naar de bollensector als vervuiler. Saillant detail is dat deze gronden al 50 jaar bij Natuurmonumenten in beheer zijn. Ook het Natura 2000-gebied Zwanenwater bevat diverse soorten verboden bestrijdingsmiddelen. Het MOB wijst ook hier naar de agrarische sector. KAVB zegt dat er een hetze gevoerd wordt tegen de bollentelers en wil daarom nu naar de rechter.

Tevens stelt het MOB dat in 2022 is gebleken dat een derde van de 500 gecontroleerde fruittelers zich niet houdt aan de regels voor gewasbescherming. Verboden middelen of middelen die een hoge concentratie vervuiling veroorzaken in de natuur worden via internet en distributeurs gewoon aangeboden en verhandeld. Het KAVB geeft aan dat wanneer dit wordt geconstateerd bij een KAVB-lid deze onmiddellijk wordt geroyeerd.

Ook de bollenteelt en dan met name het gebruik van (verboden) bestrijdingsmiddelen daarbij blijft de mensen bezighouden. Ook in Drenthe is dit nog actueel. Een Drentse boer, die onlangs in de buurt van een basisschool lelies wilde gaan telen, is door de inwoners hierop aangesproken. Door te dreigen met een kort geding heeft deze agrariër van zijn plannen afgezien, ondanks dat hij zich aan de geldende normen en regelgeving voor de teelt hield. Het punt is dat een boer speelbal is geworden daar waar het betreft het milieu. Als agri-notaris vraag ik mij af of dit wel helemaal eerlijk is.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s