Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Bosbouw na 30 jaar toch belast door belastingdienst

Ongeveer 30 jaar geleden konden ruim 200 boeren in Groningen en Drenthe bos aanplanten op hun landbouwgrond, met subsidie van de overheid. Het ministerie zegde toe dat de bestemming landbouwgrond mocht blijven. Dit was belangrijk omdat landbouwgrond meer waard is dan bosgrond en omdat een boer geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over de winst op zijn landbouwgrond.

Tot grote schrik van de betrokken boeren oordeelt de belastingdienst nu anders. De belastingdienst merkt het land toch aan als bos, waardoor de landbouwvrijstelling niet van toepassing is, en ineens de winst wel is belast. De belastingdienst verstuurde alsnog hoge aanslagen inkomstenbelasting.

Het Dagblad van het Noorden vroeg een aantal betrokken om een reactie, zowel van de betrokken boeren als van de overheidsmedewerkers die destijds bij deze ‘bosprojecten’ betrokken waren. Daaruit blijkt wel dat het vertrouwen in de overheid een flinke deuk heeft opgelopen. De boeren voelen zich belazerd. ‘Wat de belastingdienst hier flikt, kan echt niet’, zegt Abel Prins, één van de ‘bosboeren’.

Rechtbank en Hof volgden de belastingdienst. Het wachten is nu op de uitspraak van de Hoge Raad.

Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de betrokken boeren. Als agri-notaris volgen we daarom de ontwikkelingen op de voet.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.