Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Coalitieakkoorden provincies laten op zich wachten

De provinciale verkiezingen zijn weer even geleden. Toch is het in de meeste provincies nog niet gelukt tot een coalitieakkoord gekomen.

Volgens politicoloog Hans Vollaard komt dit mede door de onduidelijkheden over, onder meer, het Landbouwakkoord en de piekbelastersregeling. Voor de provincies is het stikstofdossier een belangrijk onderwerp. De provincies moeten voor 1 juli een gebiedsplan indienen. Zolang de spelregels nog niet duidelijk zijn, is het lastig om tot overeenstemming te komen.

Een andere reden dat het zo lang duurt, is de opkomst van BBB in de provincies, een nieuwe en serieuze coalitiepartner. De verschillende partijen nemen de tijd om te bekijken waar de BBB bijvoorbeeld staat in het stikstofdossier, waar ze elkaar kunnen vinden. Daarnaast wordt het sowieso steeds lastiger om een meerderheidscoalitie te vormen nu er steeds meer kleinere partijen zijn. Dan moet je ook met meer partijen een akkoord zien te bereiken.

De heer Vollaard durft nog niet de voorspellen voor welke provincies vormen van een coalitie moeilijk zal worden. ‘Coalitievorming is mensenwerk’, aldus Vollaard in Nieuwe Oogst.

Ook de Agri-notaris wacht in spanning af wat er vanuit de provincies gaat gebeuren. Dit heeft natuurlijk invloed op de keuzes, waar veel boeren de komende jaren voor zullen staan.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.