Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De druk op het boerengezinsleven

Het resultaat van het onderzoek van de Sterke Erven Monitor van Agrio zal niet als een verrassing komen: een meerderheid van de Nederlandse boeren ervaart enorme druk op het gezinsleven door de huidige politieke agenda.

Boeren maken zich zorgen over wet- en regelgeving, zo blijkt uit dit artikel in Melkvee. Daarbij is ook een onderscheid gemaakt: oudere boeren ervaren vaker druk dan jongeren en melkveehouders ervaren meer druk dan pluimveehouders.

De kaderrichtlijn water, waar de afbouw van derogatie mee samenhangt, is het grootste pijnpunt. Het afschaffen van de derogatie betekent minder mestafzet. “Het voelt als het afrijden op een betonnen muur”, aldus een melkveehouder. Het gaat nergens anders meer over aan de keukentafel. Het gaat niet over de goed presterende koe, maar alleen maar over mest. Dat zorgt voor minder werkplezier en daar heeft het hele gezin last van. Concrete oplossingen blijven uit. De melkprijs kan de kosten voor de mestafzet niet bijbenen, waardoor de marges onder druk staan, wat ook weer gevolgen heeft voor het uitgavenpatroon van het gezin.

Daarnaast speelt ook het stikstofbeleid nog een rol, als is die zorg procentueel wel wat minder dan vorig jaar. Kortom: het overheidsbeleid trekt een flinke wissel op het boerenbestaan. Emigreren of het bedrijf binnen Nederland verplaatsen is slechts voor weinigen een optie. En het frustreert dat er geen besef is dat een gezinsbedrijf 24 uur per dag en zeven dagen in de week doorgaat. Daarbij speelt de bureaucratie ook nog een grote rol: veel formaliteiten waar je niets mee opschiet.

En soms is er dan een coach nodig in een gezin. Want boeren praten niet gemakkelijk, dat weet ook ik uit ervaring. Oppervlakkig, over de prijzen en over het weer, dat gaat nog wel, maar de diepere vragen, die worden het liefst eerst ontweken, tot het echt niet meer anders kan.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s