Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De omgevingswet, wat mag je er van verwachten?

Op de website van Countus staat een bericht over de omgevingswet die op 1 januari jl is ingevoerd. Sinds 1 januari spreken we niet meer over een bestemmingsplan maar over een omgevingsplan. Het kan nog even duren voordat alle gemeenten hun omgevingsplan klaar hebben. Wil je iets veranderen aan je leefomgeving, dan moet je per activiteit bekijken welke toestemming daarvoor nodig is. Als het omgevingsplan nog niet klaar is kun je al wel een vergunning aanvragen. Bij het aanvragen kennen we tegenwoordig OPA’s, binnenplanse omgevingsplanactiviteiten en BOPA’s, buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Het is de vraag of de omgevingswet het aanvragen van een vergunning eenvoudiger maakt.

De omgevingswet breng een hoop veranderingen met zich mee. Ook voor het werk van de notaris brengt de omgevingswet veranderingen. Informatie over onroerend goed moet nu op andere plekken worden verzameld dan voorheen en het is de vraag of het er allemaal duidelijker op wordt. De tijd zal het leren.

Avatar foto

Janien Zomer

studeerde notarieel recht, strafrecht en privaatrecht in Groningen en rondde in 1998 de notariële beroepsopleiding af. Janien is een allround jurist en volgde beroepsopleidingen tot mediator, estateplanner en agrarisch specialist. Zomer Notariaat biedt studenten van de universiteit of het HBO de mogelijkheid stage te lopen of een afstudeerproject te doen. 

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s