Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Regeling goedgekeurd door Brussel

De Europese Commissie heeft de plannen van het kabinet om piekbelasters uit te kopen goedgekeurd. De commissie ziet de regelingen niet als ongeoorloofde staatssteun, zoals is te lezen in dit artikel van NOS.nl en RTL Nieuws.

Als er piekbelasters stoppen, kan de natuur zich herstellen en komt het halen van de stikstofdoelen een stuk dichterbij. De ruimte die vrijkomt, wordt bij voorrang gebruikt. Zo worden de PAS-melders geholpen; de boeren die buiten hun schuld zonder vergunning zitten. Het kabinet wil zo’n 3.000 piekbelasters in de buurt van Natura 2000-gebieden een aanbod doen om vrijwillig te stoppen, waarbij ze tot 120% van de marktwaarde van het bedrijf kunnen krijgen. Voorwaarde is wel dat de boeren echt stoppen en de veestapel daardoor kleiner zal worden.

Daarnaast komt er een regeling voor bedrijven die niet onder de piekbelasters vallen, zij kunnen tot 100% van de waarde van hun bedrijf krijgen.

De regeling heeft door verschillende oorzaken vertraging opgelopen, maar het kabinet wil de uitkoopregelingen met de precieze voorwaarden, eind deze maand publiceren. Al deze regelingen gaan specifiek over agrarische bedrijven. Het kabinet wil ook industriële ondernemingen in de buurt van natuurgebieden aanpakken, waardoor ze minder stikstof mogen uitstoten.

De eerste reacties op de goedkeuring zijn voorzichtig positief, volgens dit artikel van NOS.nl. Boerenactiegroep Agractie benadrukt dat de goedkeuring alleen gaat over het opkopen van de zogeheten piekbelasters, maar niet over innoveren, verplaatsen of omschakelen. De organisatie geeft aan het cruciaal is dat boeren deze keuzes krijgen en niet in de richting van stoppen gedwongen moeten worden. Ook LTO geeft aan dat vrijwillige deelname essentieel is. De stikstofruimte die vrijkomt, wordt in eerste instantie vooral gebruikt om boeren te helpen die buiten hun schuld zonder vergunning zitten, de zogenaamde PAS-melders.

Eindelijk is er positief nieuws. Na zolang wachten kan er via vrijwillige regelingen stikstofreductie gaan plaatsvinden. Ik hoop van harte dat dit positief nieuws is voor de boeren die al zo lang zitten te wachten op een (financiële) regeling.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.