Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Deel PAS melders valt af bij legalisatieprocedure

Ruim 250 boeren die door de PAS uitspraak van de Raad van State in 2019 zonder vergunning zitten, vallen buiten de legalisatieprocedure voor PAS melders. De boeren moeten zelf extra stikstofruimte verwerven en een vergunning aanvragen.

Volgens de NOS werken op dit moment bijna 2500 bedrijven zonder vergunning. Het ministerie van Landbouw heeft tot op heden ongeveer 600 bedrijven gecontroleerd. Hiervan voldoet zo’n 40% niet aan de criteria voor legalisatie.

Nieuwe Oogst meldt dat LTO zich zorgen maakt over de harde grens die de overheid wil trekken. Volgens LTO zijn er boeren die hun bedrijf voor 2015 hebben uitgebreid en destijds van de provincie het advies kregen om de uitbreiding vergunningtechnisch via een PAS melding af te handelen. ‘Het zou bestuursrechtelijk bezien onacceptabel zijn als deze boeren nu alsnog buiten de boot vallen’ volgens LTO.

Als agri-notaris kan ik de mening van LTO onderschrijven. Het kan niet zo zijn dat boeren hebben gehandeld op aanwijzing van de overheid en daar nu voor worden gestraft door niet in aanmerking te komen voor legalisatie.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.