Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Einde derogatie

Al jaren hebben de Nederlandse boeren een uitzonderingspositie binnen Europa, op grond waarvan zij recht hebben om meer mest uit te rijden dat andere boeren in de Europese Unie. Dat had vooral te maken met het feit dat we zo’n klein grondgebied hebben.

Minister Staghouwer (van wie tijdens het schrijven van dit artikel het bericht verschijnt dat hij per direct opstapt) heeft een nieuwe afspraak gemaakt in Brussel, op grond waarvan de Nederlandse boeren de uitzonderingspositie kwijtraken. De Europese Commissie wilde van de uitzonderingspositie af, omdat Nederland al jaren de milieudoelen niet haalt op het gebied van waterkwaliteit, zo blijkt uit de artikelen op NOS.nl en RTL Nieuws.

De komende jaren wordt de derogatie geleidelijk afgebouwd, waarna met ingang van 2026 de Nederlandse boeren niet langer een uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest meer hebben.

Volgens Nieuwe Oogst is er voor boeren die anders moeten gaan werken wel een financiële vergoeding beschikbaar, zo ongeveer 130 miljoen euro. Voor melkveehouders zou het in 2023 nog interessant zijn om mee te doen aan de derogatie, maar daarna wordt het voordeel steeds minder. De afschaffing zal ook gevolgen hebben op de mestmarkt.

In de praktijk merk ik dat voor veel agrarisch ondernemers de derogatie belangrijk is. De ondernemers zullen ook hierop weer moeten voorsorteren en anders moeten gaan ondernemen om verband met de afvoer van mest. En dat in een tijd dat er al zoveel onzekerheid is.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.