Het liep al moeizaam, de onderhandelingen om tot het Landbouwakkoord te komen. U heeft er waarschijnlijk al veel over gehoord of gelezen.
Dinsdagavond 20 juni is LTO Nederland uit het overleg gestapt. De beslissing van LTO om op te stappen hing al een beetje in de lucht. LTO heeft al meerdere keren aangegeven dat er te weinig perspectief voor de boeren is. Er is te veel pijn en te weinig mogelijkheden voor de boeren. Sjaak van der Tak, voorman van LTO, zegt de goede bedoelingen van het kabinet wel te zien. Maar concreet levert het voor de boer niets op. Lees er meer over in Boerderij.
Ook het NAJK ziet verder overleg niet zitten, nu de grootste boeren-belangenbehartiger, uit het overleg is gestapt. Al zegt Roy Meijer, voorzitter NAJK, dit wel jammer te vinden. Hij zag nog wel mogelijkheden, maar niet zonder LTO.
De reacties op het opstappen van LTO zijn verdeeld.NOS.nl meldt dat Agractie en Farmers Defence Force het besluit van LTO wel begrijpen. Greenpeace noemt de onderhandelingen ‘een mislukt experiment’.
Verschillende coalitiepartijen in de Tweede Kamer geven aan teleurgesteld te zijn over het opstappen van LTO. Er is ook kritiek op het kabinet, onder andere van BBB en Groen Links.
LTO heeft overigens laten weten dit najaar misschien verder te willen praten. Dit zei Sjaak van der Tak woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Minister Piet Adema noemt dat verder praten in de tweede helft van het jaar ‘niet voor de hand liggend’. Hij vindt dat ook niet juist richting de andere betrokken partijen die wel in het overleg blijven en tot een akkoord willen komen.
Het is een grote teleurstelling voor minister Adema. Volgens de minister was het vooral voor de boeren ontzettend belangrijk dat er een akkoord zou komen. Dit betekent dat de onzekerheid over de toekomst voor veel boeren nog aanhoudt.
Een belangrijke vraag is dan: hoe moet het nu verder? Boerderij schrijft dat de voorzitter van het proces om tot een landbouwakkoord te komen, de heer Chris Kalden, woensdag 21 juni duidelijkheid verschaft: er komt geen landbouwakkoord, er wordt gestopt met de onderhandelingen.
Het kabinet is nu aan zet. Minister Adema heeft eerder al aangegeven zelf met regelgeving te zullen komen als er geen landbouwakkoord komt. Dat zal betekenen dat er nieuwe wetgeving moet worden gemaakt. Ook dat zal niet zomaar klaar zijn.