Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

“Emissiearme” stal houdt geen stand bij de Raad van State

Het is onzeker of zogenoemde emissiearme stallen wel echt leiden tot minder stikstofuitstoot.

De Raad van State heeft in hoogste instantie geoordeeld in drie zaken, zo blijkt uit NOS.nl.

Het gaat over twee typen van stallen, maar de Raad geeft aan dat er mogelijk een precedentwerking is voor andere typen stallen, want er lopen nog veel meer procedures.

Voor de stallen met vergunning die al in gebruik zijn heeft de uitspraak geen gevolgen. De gevolgen zijn voor de boeren die een vergunning hebben aangevraagd voor deze stallen en nu niet kunnen uitbreiden. In emissiearme stalvloeren is er een geschieden afvoer van urine en poep van de koeien.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek geven milieuorganisaties aan dat de stikstofuitstoot van een emissiearme stalvloer pas echt minder is als alle omstandigheden optimaal zijn. Als de omstandigheden niet optimaal zijn, is het verschil in uitstoot te verwaarlozen volgens de organisaties. Een aantal rechtbanken had de milieuorganisaties al gelijk gegeven, maar nu geeft ook de Raad van State deze organisaties gelijk. Melkveehouderijen met dit type stal krijgen pas een natuurvergunning als uit een passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade zal oplopen.

Het is weer een klap voor de boeren. Zij raken hierdoor verder in onzekerheid. Nederland heeft zich gebonden aan strenge Europese natuurbeschermingsregels, en dat gaat de boeren zo langzaamaan helemaal nekken. De vraag is of dat terecht is?

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.