Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Energieopslag als oplossing voor overvol elektriciteitsnet

Steeds afgekoppeld worden van het elektriciteitsnet terwijl je geïnvesteerd hebt in zonnepanelen of een windmolen om de kostprijs te drukken. Het is een gevolg van netcongestie. Een oplossing is een grote accu, maar hoe betaalbaar is dat?

Nieuwe Oogst sprak met Jacques Burger, bollenteler in ’t Zand. Op het dak van zijn kwekerij liggen zonnepanelen, maar de hoeveelheid stroom die werd terug geleverd viel tegen. Bovendien werden de panelen afgeschakeld als er op het net geen ruimte meer was. “De stroomrekening is hier een belangrijk deel van de kosten en dus hebben we gekeken naar een oplossing voor dit probleem”, aldus Burger. De aanschaf van een grote accu bleek een investering van een paar ton, maar wel goed terug te verdienen door opslag en verkoop van stroom.’

Burger heeft voor de aanschaf gebruikgemaakt van de Subsidie Oplossing Netcongestie (SON) in de provincie Noord-Holland. Daarnaast valt deze investering onder de Energie Investering Aftrek (EIA). De terugverdientijd is van meerdere factoren afhankelijk, maar ongeveer tussen de zeven en tien jaar.

In dit traject is Burger begeleid door Grid-On, een jong bedrijf in de energiemarkt. De combinatie van eigen opwekking door zonne-energie, eigen verbruik en het leveren van energie op de onbalansmarkt vraagt om een flexibel, intelligent systeem. Daarom is de accu door Grid-On aangepast naar de wensen van Burger.

De energiestransitie raakt ons allemaal. De Agri-Notaris krijgt steeds vaker te maken met transacties die voorvloeien uit de energietransitie, zoals de aanleg van zonneparken en windmolens. Deze kunnen een grote impact hebben op de omgeving en omwonenden. De Agri-Notaris heeft deskundigheid in huis voor wat betreft juridische gevolgen en het vastleggen van afspraken.

Avatar foto

Janien Zomer

studeerde notarieel recht, strafrecht en privaatrecht in Groningen en rondde in 1998 de notariële beroepsopleiding af. Janien is een allround jurist en volgde beroepsopleidingen tot mediator, estateplanner en agrarisch specialist. Zomer Notariaat biedt studenten van de universiteit of het HBO de mogelijkheid stage te lopen of een afstudeerproject te doen. 

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s