Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Europese natuurherstelwet komt eraan

Het ziet er naar uit dat de nieuwe Europese natuurherstelwet vóór Kerst 2023 wordt goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten en daarmee ook zal worden ingevoerd. Wel is de steun van de christendemocratische EVP cruciaal.

Het inmiddels flink gewijzigde voorstel van oud- Eurocommissaris Frans Timmermans bevat doelen en maatregelen waarmee in eerste instantie rond 2030 minstens twintig procent van de natuur op land en op zee is hersteld. Twintig jaar later moet de wet gaan gelden voor alle natuur waar herstel nodig is. Een verbod om natuur te laten verslechteren heeft de wet niet gehaald. Daar komt een inspanningsplicht voor in de plaats.

Om de voedselvoorziening te waarborgen bevat het nieuwe wetsvoorstel ook de mogelijkheid om natuurherstelopdrachten voor een jaar op te schorten. Meer hierover in Nieuwe Oogst.

De meningen over de Europese Natuurherstelwet zijn verdeeld. Toch lijkt deze wet er nu te komen. De praktijk zal moeten uitwijzen in hoeverre deze wet werkbaar is én aan het gewenste natuurherstel een bijdrage levert.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s