Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Fosfaatrechten, privacy en wet open overheid (WOO)

Het Ministerie gaat (bijna) alle gegevens omtrent fosfaatrechten openbaar maken nadat zij daartoe tot 2 keer toe door de rechter veroordeeld zijn, aldus Boerderij. Het gaat om de fosfaatbeschikkingen die de overheid heeft verleend. Onder meer bedrijfsnaam, adres, KvK-nummer, het aantal dieren, het totaal aantal én de wijze van berekening van de fosfaatrechten elk bedrijf worden gepubliceerd in een Excel bestand op de website van de rijksoverheid.

Na het indienen van zienswijzen door veehouders wordt – vanwege de privacy – het relatienummer van het bedrijf bij RVO niet gepubliceerd. Ook worden vanwege mogelijke concurrentiegevoelige informatie geen gegevens gepubliceerd over de totale en gemiddelde melkproductie per koe.

Als agri-notaris heb ik hier een aarzeling. De overheid verlangt eerst allerlei persoons- en bedrijfsgevoelige gegevens van ondernemers, waarna deze vervolgens via een WOO (vroegere WOB)-verzoek – zij het afgedwongen via de rechter – openbaar gemaakt worden. En dat terwijl we in deze tijd vanwege de wet op de privacy geen telefoonnummer of e-mailadres meer mogen uitwisselen! Ligt het aan mij of zijn de verhoudingen wat zoek?

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.