Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gaat het landbouwakkoord perspectief bieden?

De nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema, wil beging 2023 een landbouwakkoord sluiten met de agrarische sector.

Het moet, volgens Nieuwe Oogst, een veelomvattend geheel worden dat boeren voor de lange termijn perspectief gaat bieden.

Hoe en met welke partijen het akkoord wordt gesloten, is nog niet bekend. Dit is in het stikstofdebat van 3 november jl. besloten. Adema noemt het landbouwakkoord “het moment voor de sector om mee te praten over de toekomst en hoe doelen gehaald gaan worden”. De hoofdlijnenbrief zal nog in november 2022 moeten verschijnen, waarin ook de beschikbare regelingen zullen worden. Deze brief zal het startpunt moeten zijn voor de gesprekken met de partijen uit de agrarische sector.

De minister wil een brede vertegenwoordigging vanuit de primaire sector begin 2023 aan tafel. Ook wil hij banken aanspraken. Voor de agrarische sector betekent het dat er “duidelijke, scherpe afspraken komen om te zorgen dat de transitie echt wordt gemaakt”. De tweede kamer wilde meteen meer zekerheid, maar volgens Adema komt dat er begin 2023.

Ik ben persoonlijk heel benieuwd wat er nu gaat komen; de eerste perspectiefbrief van Staghouwer werd nar de prullenbak verwezen, een aangepaste versie is er niet meer gekomen van deze minister. Volgens Adema is de wereld veranderd door het advies van Remkes en komt er op basis daarvan een landbouwakkoord. Veel gepraat, maar tot op heden nog geen resultaat.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.