Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gastlessen om kloof tussen boer en burger te verkleinen

Hoe kan de kloof tussen boer en burger worden verkleind? Die vraag hebben ze zich in Zeeland gesteld en ongeveer drie jaar geleden is het project “Zeeuwse Kringloop” van start gegaan.

Het Zeeuws Land & Viscollectief en het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt hebben het project opgezet en blikken tevreden terug in dit artikel in Nieuwe Oogst.

Ongeveer tien Zeeuwse boeren met verschillende achtergronden hebben gastlessen verzorgd op middelbare scholen in de hele provincie Zeeland. Ook werden workshops op de boerderij gehouden, weekmarkten bezocht en verdiepende bijeenkomsten gehouden. Dit alles met als doel om te laten zien wat er gebeurt op een boerderij, om te laten zien waar het voedsel vandaan komt en welke keuzes kunnen worden gemaakt. Het blijkt dat in lesmateriaal dat gebruikt wordt boeren worden weggezet als vervuiler, waardoor leerlingen op het verkeerde been werden gezet. Communicatie naar burgers en omwonenden is enorm belangrijk voor boeren. Het is niet de bedoeling geweest om een mening op te leggen, maar vooral om burgers te prikkelen en te inspireren, om burgers te laten nadenken over waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt, zodat ze ook in de supermarkt gaan nadenken wat ze kopen: iets uit eigen land, of uit een land ver van ons vandaan?

Het project is inmiddels afgesloten, maar de hoop is dat de jonge generatie les blijft krijgen over het boerenleven.

Wat een mooi project: jonge mensen inspireren en op deze manier laten nadenken over de vraag waar ons voedsel vandaan komt. En natuurlijk ook over de vraag wat er allemaal gebeurt op een boerenbedrijf. Dat is zoveel beter dan klakkeloos aannemen en concluderen dat de agrarische sector een vervuilende sector is en dat de boeren moeten verdwijnen. Ik hoop dat dit project ook verder in het land opgestart zal worden en dat het ook onze politiek in Den Haag zal bereiken. Zodat ook zij wellicht wat genuanceerder over onze agrarische sector zullen gaan nadenken.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s