Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gebruikersovereenkomst kan leiden tot pacht

In Nieuwe Oogst schrijft advocaat Nico Bouwman een stukje in het kader van de opgave van de landbouwgronden voor de Gecombineerde Opgave. Hierbij moet alle bij de boer in gebruik zijnde grond opgegeven worden aan RVO. Deze controleert streng en verlangt (schriftelijk) bewijs waardoor veel boeren gebruik maken van ‘gebruikersverklaringen’. Het gevaar is dat deze onbedoeld leidt tot reguliere pacht. Ook mondelinge afspraken of ondergebruik, waarbij de gebruiker het weer in gebruik geeft aan een andere gebruiker kunnen leiden tot ongewilde (pacht)situaties. Hij adviseert daarom steeds gebruik te maken van een liberale pachtovereenkomst. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Als agri-notaris waarschuw ik al jaren grondeigenaren tegen het mondeling in gebruik geven van landbouwgrond dan wel dit te doen op grond van een gebruikersverklaring. Voor je het weet is er sprake van reguliere pacht met alle gevolgen voor de grondeigenaar. De pachter heeft immers sterke pachtbeschermingsrechten! De oplossing die Nico aan de hand doet is eenvoudig en doeltreffend, gebruik het dan ook!

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.