Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gedeputeerde Wiersma ‘on tour’

De nieuwe Friese landbouwgedeputeerde Femke Wiersma (BBB) is bezig met een reeks werkbezoeken aan Friese boerenbedrijven.

Zo was ze onlangs op bezoek bij Marten Dijkstra. Dijkstra is biologisch melkveehouder in Aldeboarn, althans nog wel. Want, zoals meer boeren in Nederland, speelt het gezin Dijkstra met de gedachte om te gaan emigreren. Hij is net terug van een vakantie in Noorwegen, waar hij verschillende boeren bezocht.

Dijkstra voelt zich als boer in Nederland niet gewaardeerd. Hij is klaar met de Nederlandse regelgeving. Nieuwe initiatieven mislukken daardoor. Een verpachter, die naar zijn mening te weinig investeert in het bedrijf. Een bank, die niet meedenkt. Hij ziet dat het in Noorwegen heel anders is en gaat. Daar is meer ruimte, een goede melkprijs, maar vooral waardering voor de boer.

Femke Wiersma luistert naar zijn verhaal en vindt het verschrikkelijk dat Dijkstra de stap om te vertrekken overweegt.

In Nieuwe Oogst noemt Dijkstra de landbouwkennis van Wiersma opvallend. Ze is heel goed op de hoogte, ze is geïnteresseerd. Wiersma is ook duidelijk in haar visie op de Friese landbouwagenda: die moet anders. Gedeputeerde Wiersma vindt het belangrijk om korte lijntjes met Den Haag te houden; ook daar op voet van gelijkwaardigheid kunnen meedenken over het beleid, dat toch veelal uit Den Haag komt.

Een frisse wind in de Friese Staten? We zullen het afwachten.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.