Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Geen deelakkoord melkveehouderij

Hoe zou het gaan met de onderhandeling rondom het Landbouwakkoord? Onlangs gingen er geruchten rond dat er een deelakkoord zou zijn bereikt tussen de melkveehouderij en minister Adema. Maar… dit is niet het geval.

NMV-voorzitter Henk Bleeker bevestigt in Melkvee dat er een pakket met eisen is opgesteld en dat minister Adema hier verder over wil praten. Maar van is deelakkoord is nog geen sprake.

Een van de belangrijkste punten van de melkveehouderij-organisaties is dat er géén gedwongen krimp van de melkveestapel zal zijn. Het aantal koeien zal door allerlei maatregelen geleidelijk wel afnemen de komende jaren. Maar het mag geen verplichting zijn.

Ook willen de organisaties van melkveehouders grond met een agrarische bestemming behouden. Er mag niet nog meer grond aan het agrarisch areaal worden onttrokken. Dat betekent ook dat gronden, die bijvoorbeeld door de overheid worden opgekocht, weer moeten worden ingezet voor de versterking van de landbouwstructuur.

Het zijn spannende tijden in de landbouw. We zijn – denk ik – allemaal nieuwsgierig naar de afspraken uit het Landbouwakkoord.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.