Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Geld lenen? Alleen voor duurzame landbouw

Sinds een half jaar is Alex Datema de hoogste man binnen het agrocluster van Rabobank Nederland. Hij is meldveehouder en boerenbestuurder.

Vlak voor kerst presenteerde hij zijn visie, te lezen in Rabobank Nieuws: de Rabobank zet duurzaamheid centraal bij financiering agrofoodsector. In deze toekomstvisie produceert de Nederlandse agrofoodsector in 2024 duurzaam en kwalitatief hoogwaardig voedsel én levert zij een positieve bijdrage aan een waardevol landschap met minimale impact op het milieu. Het perspectief van “true value” biedt de beste kansen voor een succesvolle agrofoodsector met een goed ondernemersklimaat.

De boodschap van de bestuurder is gemengd ontvangen. Tijdens College Boer leggen agrarisch studenten de bestuurder dan ook kritische vragen voor, zoals is te zien in het interview. Onder meer wordt hem gevraagd of hij niet bang is om financiering voor de sector op deze manier kwijt te raken. Hij is van mening dat deze manier van landbouw zo is ingericht dat de volgende generatie zich geen zorgen hoeft te maken.

Ook ik hoor kritische geluiden over “de draai” van de Rabobank. Werd er in het verleden bij het verstrekken van de financieringen wel gekeken naar duurzaamheid of alleen maar naar groei. En ik zie ook daadwerkelijk dat agrarisch ondernemers overstappen naar een andere bank. Gaan die banken de Rabobank volgen en ook de focus leggen op duurzaamheid? De tijd zal het leren.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s