Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Grondgebonden melkveehouderij in 2032 een feit

Er zal wettelijk bepaald worden hoeveel koeien een melkveehouder op 1 hectare mag gaan houden. Dit wordt uitgedrukt in GVE’s (grootvee-eenheden per hectare).

Wat de gevolgen voor de boeren zullen zijn hangt af van hoe het begrip grondgebondenheid gedefinieerd gaat worden. Valt het gepachte land van de buurman dat verder dan 20 kilometer van je bedrijf ligt er ook onder? Al deze aspecten zullen meegenomen moeten worden in de formulering van het begrip grondgebonden. Dit zal volgens de landbouwminister in het landbouwakkoord gaan plaatsvinden.

Uiteindelijk zullen de gevolgen zijn of beperking van het aantal melkkoeien of aankoop van extra land. Beide zullen invloed hebben op de bedrijfsresultaten van de boeren. Voor verdieping en achtergrondinformatie is het artikel in Boerderij het lezen waard.

In het artikel zie ik als agri-notaris alweer oplossingen voorbijkomen als samenwerken op afstand, verhoging melkproductie en afstoten jongvee. Wie houdt wie nu eigenlijk voor de gek?

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.