Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Grondprijzen in Europa

Grond- en pachtprijzen verschillen enorm binnen de Europese Unie.

Flevoland heeft de hoogste pachtprijzen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat over de grondmarkt in 2022, aldus Boerderij.

Uit dit onderzoek blijkt dat grasland goedkoper is dan bouwland. De gemiddelde prijs van bouwgrond is in de Europese Unie € 10.578,00 per hectare en van grasland € 8.393,00 per hectare.

Afgezien van Malta heeft Nederland de hoogste grondprijs. De prijzen variëren niet alleen binnen de EU zelf, maar ook binnen de lidstaten zelf; zo is er in Nederland een groot verschil tussen Friesland en Flevoland.

Ook de pachtprijzen zijn het hoogst in Nederland, waarbij de duurste regio in Nederland ook Flevoland is. Grondprijzen worden bepaald door zeer uiteenlopende factoren, van productiviteit tot plaatselijke regelgeving, klimaat en verwerkingsmogelijkheden voor producten.

Ik kan me voorstellen dat de prijzen in Flevoland veel hoger zijn: het bewerken van grote, lange, mooi aaneengesloten stukken grond is minder bewerkelijk dan de stukken grond, die veelal – bijvoorbeeld – bij mij in de regio (de Achterhoek) voorkomen. Het coulissen landschap maakt het aantrekkelijk voor toeristen, maar voor de boeren is het minder aantrekkelijk. Daardoor zijn de prijzen in de Achterhoek een stuk lager dan in Flevoland.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s