Uit dit onderzoek, uitgebreid beschreven en onderbouwd in Nieuwe Oogst, komen opmerkelijke zaken naar voren.
Allereerst ervaren boeren en burgers een grote kloof tussen stad en platteland. Denk aan problemen rond de stikstof en het klimaat. Opmerkelijk is daarnaast de enorme kloof tussen de politiek enerzijds en anderzijds de gemiddelde burgers dan wel het platteland. Deze wordt nog vergroot door het harde politieke debat, de rol van de media én social media. Volgens de boeren is er een verwijdering tussen politici, (rand-)stedelingen, journalisten en wetenschappers. (Social) media vergroot de polarisatie vinden zowel boeren als burgers.
Geconstateerd wordt dat de boer en burger meer geloof heeft in de politiek en de besluitvorming als de politieke beslissers dichterbij de mensen zitten. Den Haag zit te veel op afstand.
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de burger positiever kijkt naar de boeren en tuinders dan de agrariërs zelf en bereid is naar ze te luisteren.
Als agri-notaris vind ik het een opsteker voor de agrariërs dat de Nederlandse bevolking de boer echt waardeert en dat de kloof tussen boer en burger dus kleiner is dan veel agrariërs denken. Dit kan betekenen dat de brug tussen de kloof boeren-burger wellicht veel sneller te bouwen is dan we denken. De provinciale politiek kan hierin zeker een belangrijke rol pakken.