Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Agrariërs zelf aan de slag met gebiedsontwikkeling

In een toekomstvisie ‘Boeren met toekomst in prachtige Bovenkerkerpolder’ hebben twaalf boeren omschreven hoe zij in hun woon- en werkomgeving met onder meer natuur, klimaat en stikstof willen omgaan. Dat willen ze zoveel mogelijk zelf doen, maar provincie, waterschappen, gemeente en een al bestaand agrarisch collectief ondersteunen de toekomstvisie de komende vijf jaar, met een optie tot verlenging met 2½ jaar.

De plannen uit de visie sluiten aan bij onder meer het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en naast de aandacht voor natuur, klimaat en stikstof en maatschappelijke doelen is een voorwaarde dat de agrarische bedrijven in het gebied een gezonde financiële toekomst hebben.

Niet alleen plannen maken, maar vooral doen, is het motto. De boeren doen het samen met de gebiedspartners. Punt van aandacht is nog het meekrijgen van de ambtelijke organisaties, dat blijkt nogal eens lastig te zijn bij deze initiatieven.

Het agrarisch collectief Noord-Holland Zuid ondersteunt de initiatiefnemers bij de uitvoering, afstemming en coördinatie. Een goede procesbewaking is van belang.

De plannen kunnen niet zonder financiële ondersteuning; geld is van essentieel belang.

Gebiedsontwikkeling niet alleen van bovenaf opleggen, maar biedt ruimte en -financiële- ondersteuning aan initiatieven aangedragen door de gebruikers van een bepaald gebied, dan wordt het beter gedragen. Agrarische collectieven spelen hierbij een belangrijke rol.
Lees
hier het gehele artikel uit Nieuwe Oogst.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s