Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Kan Nederland ooit van het slot af?

Stikstof, het dossier, waar het kabinet al tijden mee bezig is. De vraag is wanneer er een oplossing komt.

Een stapel stikstofberekeningen van ambtenaren bevat een nieuwe dreun voor het kabinet, zo blijkt uit dit artikel uit NRC. Met de huidige regels is er geen enkel scenario denkbaar waarbij de verlening van vergunningen op gang kan komen. Zelfs als het reeds gepresenteerde pakket zal worden uitgevoerd, kleurt nog 96% van Nederland rood.

De verklaring is gelegen in de onverbiddelijkheid van de geldende stikstofregels. Om een vergunning te kunnen afgeven mag zich binnen 25 kilometer afstand geen beschermd natuurgebied bevinden dat er slecht aan toe is. Daarvoor wordt gekeken of de natuur onder de Kritische Depositiewaarde (KDW) valt. En da blijkt dat bijna overal wel binnen een straal van 25 kilometer een strookje grond in zeer slechte staat is. En op deze KDW is al langer kritiek en bemiddelaar Remkes zei dat de KDW niet heilig is. Maar een alternatief is er nog niet. Zo komt Nederland nog niet van het slot af.

Maar de ambtenaren hebben nog een stap verder gezet: zelfs in een scenario waarin de volledige veehouderij uit Nederland verdwijnt, of niets meer uitstoot, dan blijft meer dan 90% van de kaart rood. Dat komt door stikstof uit het buitenland en vanuit zee. Daarop heeft Nederland geen invloed.

Volgens de ambtelijke notitie is de enige manier op dit moment om stikstofruimte vrij te maken de volgende: stikstofruimte van boeren opkopen en die elders inzetten. Maar dit heeft ook beperkingen.

De berekeningen maken deel uit van een groter stikstofpakket, waarmee het kabinet zich op piekbelasters wil richten. Eerst vrijwillig, maar vanaf volgend jaar kan dwang volgen.

Telkens weer wachten de boeren en wacht Nederland op een oplossing, telkens weer wordt het vooruitgeschoven. Ik ben heel benieuwd waar dit uiteindelijk gaat eindigen.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.