Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Langdurige pacht weer de standaard?

Als het aan de minister van landbouw ligt wel. Hij wil de pachtnormen voor deze pacht gaan vrijlaten en juist maximumprijzen invoeren voor kortdurende pacht.

Reden is dat langdurige pacht de boer meer zekerheid biedt en niet elk jaar onderhandeld hoeft te worden over de – steeds hoger wordende – pachtprijs. Dit brengt met zich mee dat de boer meer gaat investeren in duurzaamheid, zoals in kwaliteit van de bodem van pachtgrond en biodiversiteit.

Aardig om te weten is dat op dit moment 90% in kortlopende geliberaliseerde pacht wordt uitgegeven. Wat zijn vernieuwende plannen verder zijn kunt u lezen in Boerderij.

Net als zijn voorgangers op landbouw moet ook landbouwminister Adema zich buigen over herziening van het pachtstelsel. Hierover wordt al jaren gediscussieerd. Als ik het goed begrijp gaan we weer terug naar reguliere pacht = langdurige pacht, maar dan zonder continuatierecht en indeplaatsstelling bij bedrijfsoverdracht. Ik denk als agri-notaris dat de agrariërs hier ook niet om staan te springen.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.