Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Ligt jouw bedrijf in een NV-gebied?

Nee, het gaat niet om een naamloze vennootschap, maar om strengere derogatieregels van onze minister van landbouw. Een boer mag vanaf 2022 minder dierlijke mest uitrijden als hij in een nutriënten (=voedingsstoffen in de bodem) verontreinigd (NV-)gebied zit. Op dit moment zijn daar drie waterschappen voor aangewezen, te weten Hollands Noorderkwartier, Brabantse Delta en Delfland.

Boeren daar weten nog van niets en ook voor de betrokken waterschappen kwam het als donderslag bij heldere hemel. De boodschap in het artikel in de Nieuwe Oogst is: laat je informeren want vanaf 15 februari gaat het bemestingsseizoen weer van start. Zoek tijdig samenwerking met een akkerbouwer voor de verwerking van je de mest.

Als agri-notaris moet ik eerlijk bekennen dat ik wel van nutrilon (babyvoeding) en NV’s gehoord heb in het kader van vennootschapsrecht, maar nog niet van een ‘NV-gebied’. Ik kan me dan ook goed indenken dat boeren van al deze begrippen en de daarmee gepaard gaande regels moedeloos worden. In dezelfde serie aangekondigde maatregelen van de minister staat overigens ook dat er voor boeren in Natura 2000-gebieden helemaal geen derogatie meer mogelijk is. Laat ik nu net in een gebied zitten omringd door drie van deze gebieden. Ik ga ervaren hoe mijn vindingrijke buurtgenoten dit gaan oplossen, want één ding is zeker: dat gaan ze zeker doen!

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.