Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Lost dit “crisisplan” de mestproblematiek op?

Vier boerenorganisaties hebben een eigen voorstel gepresenteerd om de mestproblematiek het hoofd te bieden.

Volgens NOS.nl stellen de organisaties (LTO Nederland, het NAJK, de NZO en Biohuis/Natuurweide) dat het voor melkveehouders mogelijk moet worden om hun veestapel vrijwillig in te krimpen, in ruil voor een jaarlijkse vergoeding.

Er zijn behoorlijk wat problemen nu, omdat er stapsgewijs een einde komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid. Daardoor mogen boeren minder mest uitrijden en is overal in de media te lezen dat er een acuut mestverwerkingsprobleem is ontstaan, dat alleen nog maar kan groeien. Door het moeten afvoeren van de mest, worden boeren met torenhoge afvoerkosten opgezadeld. Demissionair minister Adema heeft recent nog zijn mestplannen gepresenteerd, met daarin een uitkoopregeling. Hij wil een koude sanering voorkomen, maar de kamer is flink verdeeld over de plannen, omdat die miljarden gaan kosten.

De vier genoemde organisaties hopen de impasse te doorbreken. Ze hebben in hun crisisplan meer voorstellen gedaan, om tot een oplossing te komen. Ze zien de ernst en de urgentie en weten dat uitstel geen optie is, daarom presenteren ze dit plan. Ze roepen de kamer op hun voorstel over te nemen. Als dit plan wordt aangenomen, is het ook het proberen waard om in Brussel tijdelijk soepelere mestregels af te dwingen.

De organisaties zien in dat er wat moet gebeuren en naar mijn mening is het goed dat ze zelf ook nadenken over alternatieve regelingen. Het is de hoop dat de meeste boeren hier wel achter kunnen staan, al heeft Farmers Defence Force al aangegeven hier niet in mee te gaan.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s