Uit onderzoek van NOS.nl blijkt dat de provincies van duizenden veehouders niet weet of ze de juiste stikstofvergunning hebben. Het is best mogelijk dat ze meer uitstoten dan waarvoor ze toestemming hebben. De vraag is ook wat provincies willen doen: wel of niet handhaven of de bedrijven laten stoppen? Volgens experts is het onmogelijk om de problemen op te lossen als er niet eerst een goed overzicht is van alle vergunningen. In het artikel tref je een reactie van een aantal provincies. De gegevens zijn ook nodig om het stikstofbeleid de komende jaren vorm te geven.
Doordat er te weinig zicht is op de vergunningen, komt het ook voor dat er “slapende vergunningen” zijn van boeren die al eerder gestopt zijn en hun vergunning verkopen aan een partij die wel gaat uitstoten. Zo blijkt uit dit artikel waarin ook is opgenomen dat de Volkskrant vorige week meldde dat drie van de door Schiphol uitgekochte veehouderijen al niet meer actief waren. De regel is dat bij verkoop de nieuwe eigenaar zeventig procent van de uitstoot mag gebruiken, waarna dertig procent komt te vervallen. Maar als het geen actieve onderneming meer was, gaat er meer stikstof uitgestoten worden. Veehouderijbedrijven die al langere tijd gestopt zijn, gaan geld verdienen aan de vergunninghandel. Een woordvoerder van de minister laat in een reactie weten dat het verkopen van stikstofruimte uit slapende vergunningen niet altijd is toegestaan. Maar hoe controleer je dat als er geen goed overzicht is?
Meer weten? Beluister podcast De Dag: “Nog meer chaos in stikstofdossier”
Hieruit blijkt maar weer dat – zolang er geen duidelijke regelgeving is – de praktijk allerlei oplossingen bedenkt, die het probleem alleen maar groter maken, waardoor het maar de vraag is wat dit voor gevolgen heeft voor de boeren die actief blijven.