Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Meten met twee maten?

Bijna wekelijks komt in het nieuws: de stikstofregels, de stikstofruimte, de inperking van stikstof voor het behoud van onze natuur. We moeten met zijn allen minder stikstof uitstoten en we hebben zelfs een demissionair Minister van Natuur en Stikstof. En deze minister, Christianne van der Wal, was daar scherp op, zeker richting de boeren. Het moest minder met de uitstoot, ook bij de boeren.

Thans blijkt dat deze minister de afgelopen jaren de stikstofregels versoepeld heeft voor luchthaven Schiphol, zo blijkt uit dit artikel bij NOS.nl. Schiphol kon gemakkelijker een natuurvergunning krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde. De minister geeft aan dat Schiphol dezelfde behandeling heeft gekregen als anderen, die extern salderen met andere private partijen. Het blijkt echter uit het artikel dat andere bedrijven geen aanspraak kunnen maken op de versoepeling. Schiphol kocht vorig jaar negen boerenbedrijven op in de buurt van de luchthaven op, om de eigen uitstoot aan stikstof te kunnen compenseren, zonder dat de verplichte afroming werd toegepast.

De ambtenaren werkten bewust traag aan een nieuwe natuurvergunning, hetgeen het ministerie evenwel ontkent. De welwillende houding komt voor een groot deel voort uit zorgen voor het mogelijk verdwijnen van vluchten en daardoor werkgelegenheid.

De Tweede Kamer reageert boos over de soepeler regels, zo blijkt uit dit artikel in Nieuwe Oogst waarbij ook wordt aangegeven dat er terecht hoge eigen worden gesteld aan stikstofregels voor boerenbedrijven, maar dan moeten die ook gelden voor andere partijen, zoals Schiphol. Caroline van der Plas geeft aan dat gesteld wordt dat van private partijen niet kan worden verwacht dat zij maatregelen nemen voor natuurherstel, maar dat is nu precies wat wel van de landbouw wordt verwacht.

Hier is te zien wat het belang van grote private partijen is in Nederland. Als het allemaal klopt, dan wordt er wel rekening gehouden met de belangen van Schiphol, maar worden de regels voor boeren wel streng toegepast. Typisch gevalletje van meten met twee maten. Ik kan me voorstellen dat de boeren hier boos om worden.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s