Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Minimaal 500 bedrijven binnen 1 jaar uitkopen

Nederland keek halsreikend uit naar het rapport van Remkes. Gisteren was het zover.

De NOS berichtte dat binnen 1 jaar 500 tot 600 grote uitstoters van stikstof in de buurt van Natura 2000-gebieden moeten worden uitgekocht om een begin te maken met het terugbrengen van de forse stikstofuitstoot. Dit geeft de mogelijkheid de PAS-melders te legaliseren, zodat zij eindelijk duidelijkheid hebben. In tegenstelling tot wat de regeringspartijen willen, wordt gedwongen uitkoop uitdrukkelijk door Remkes genoemd. Dit zal dan gebeuren door het intrekken van vergunningen voor het betreffende bedrijf.

In Boerderij wordt vermeld dat niet alleen op piekbelaster landbouw een verantwoordelijkheid tot reductie ligt, maar ook bij industrie, mobiliteit en bouw. Daarnaast moet het stikstofkaartje van tafel en regionaal gekeken worden naar wat mogelijk is binnen een gebied. In Stal&Akker heeft de provincie hierop al gereageerd dat zij bereid zijn tot samenwerking met het Rijk om tot zonering in de landbouw te komen.

 Als agri-notaris vind ik het een zeer helder en duidelijk verhaal wat Remkes ook nog eens kort en krachtig heeft toegelicht. Samenwerking is het begrip waarin de uitwerking van dit rapport om draait. Dit vergt inzet en offers van alle geledingen in de maatschappij.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.