Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

MOB verliest zaak bij Raad van State over bestaande mestrechten

Mobilisation for the environment (MOB) is van mening dat negen Overijsselse veehouders onterecht zonder natuurvergunning mest uitrijden en eisen handhaving door de Provincie Overijssel. De provincie weigerde, maar de Rechtbank Zwolle stelde MOB in het gelijk.

Nieuwe Oogst schrijft dat de Raad van State het oordeel van de rechtbank grotendeels heeft teruggedraaid. Kern van de discussie is de feitelijke situatie bij de veehouderijen vanaf het moment van aanwijzing van Natura 2000-gebieden. MOB en de rechtbank vinden dat onderzocht moet worden of en hoeveel mest er sindsdien wordt uitgereden. De Raad van State geeft aan dat alleen telt wat is toegestaan en niet of een bestaand mestrecht ook is benut.

Het beleid van en de handhaving van het beleid door de overheid liggen al geruime tijd onder een vergrootglas. De Agri-Notaris vindt het goed om te constateren dat de Raad van State in deze vaak felle discussie haar rug recht houdt en zich niet, zoals velen, laat leiden door de waan van de dag.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.