In de ene provincie was het een klinkende overwinning, in de andere was het met een minieme voorsprong, aldus nos.nl.
De kiezer heeft afgerekend met het provinciaal beleid, maar de coalitievorming zal in veel provincies een hele puzzel worden, zoals beschreven in dit artikel in Nieuwe Oogst. In dit artikel wordt beschreven wat dit betekent voor de coalitievorming. Het stikstofbeleid zal met de komst van de BBB in de politiek wel veranderen. Het is duidelijk dat er rechtsom en linksom grote opgaven liggen, maar de bedoeling is, aldus de lijsttrekker van Overijssel, om dat samen met de inwoners en de provincie op te pakken. De regiobestuurder van LTO Noord regio Oost verwacht dat er met de komst van BBB in de provincies het stikstofbeleid zal worden aangepast, en wel op die manier dat alle sectoren, ook de industrie en de bouw, gelijk worden afgerekend op het reduceren van stikstof. Het is interessant om te lezen wat dit doet met de fracties in de verschillende provincies.
En de uitslag van de verkiezingen is nog maar net bekend, of in Limburg heeft de CDA-gedeputeerde al meegedeeld dat ze daar de stikstofdeadline 2030 niet gaan doen, aldus het AD. Ze denkt dat het beter is om met de bedrijven in gesprek te gaan.
Met heel veel belangstelling heb ik natuurlijk naar de uitslag van de verkiezingen gekeken. Ik had wel een overwinning van BBB verwacht, maar dat die zo groot zou zijn, en zelfs in stedelijke gebieden ook groot zou zijn, had ik niet verwacht. Het geeft te denken: er is ontevredenheid. En nu maar afwachten of het BBB lukt om coalities te vormen en gezamenlijk beleid te bepalen.