Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Nieuwe directeur Food & Agri Rabobank

Per 1 mei 2023 wordt Alex Datema, melkveehouder in Briltil, de nieuwe directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank. Een opvallende keuze, waarmee de Rabobank een stap richting verduurzaming van de landbouw lijkt te maken. De heer Datema houdt zich al een poos bezig, in verschillende organisaties (waaronder BoerenNatuur), met duurzaamheid.

Kirsten Konst, lid van de groepsdirectie van de Rabobank, zegt hierover in Nieuwe Oogst dat de sector voor grote uitdagingen staat en dat de Rabobank als financier hun klanten daarbij willen ondersteunen. Mevrouw Konst verwacht dat Datema daarom de juiste persoon is om leiding te geven aan de Food & Agri sector.

In Nieuwe Oogst leest u bovendien een interview met Alex Datema.

Hij vertelt dat in de gesprekken met de Rabobank duidelijk werd dat zijn visie op de landbouw, nu en over 10 tot 15 jaar, goed overeen kwam met de visie van de bank. Die visie wil hij gaan uitdragen. De landbouw verandert en daarmee verandert ook het boerenbedrijf en de manier waarop je dat bedrijf financiert. Daar wil Datema graag over gaan meedenken.

Datema staat bekend als een ‘groene’ boer. Dat ziet hij als een voordeel. Daarnaast is hij ook een gewone melkveehouder, en staat hij voor dezelfde stappen en uitdagingen als iedere andere boer.

En die uitdagingen zijn er, weet Datema als geen ander: stikstofproblematiek, afschaffen van de derogatie, het ene na het andere probleem lijkt zich voor te doen. Natuurlijk kan de Rabobank dit ook niet oplossen, maar de bank kan wel een rol spelen. Dit kan bijvoorbeeld door financieringsproducten aan te bieden, passend bij verduurzaming.

Datema wil er zijn voor alle agrarische klanten bij de Rabobank. Zoals hij zelf zegt: “ik sta erom bekend de ‘donkergroene’ en ‘lichtgroene’ boeren met elkaar aan tafel te krijgen”. Echt het gesprek met mensen aangaan. Niet alleen vertellen wat de boer moet gaan doen, maar ook luisteren naar wat die boer vindt.

Met de benoeming van Datema zet ook de Rabobank een mooie stap naar een duurzamere wereld.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.