Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Noord-Holland biedt PAS-melders helpende hand met stikstofbank

De provincie Noord-Holland stelt een stikstofbank in.

Hiermee wil ze Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en interimmers aan stikstofruimte helpen om daarmee de onzekere situatie op te lossen waarin deze bedrijven verkeren sinds de PAS-uitspraak in 2019. Nieuwe Oogst schrijft er over.

Met de stikstofbank wil de provincie stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt beschikbaar stellen aan andere ondernemers. De provincie gaat zelf actief op zoek naar bedrijven die ruimte kunnen inbrengen. Van alle ingebrachte stikstofruimte wordt eerst 40% afgeroomd. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer hoopt op deze manier binnenkort een aantal PAS-melders goed nieuws te kunnen geven. Ondernemers die stikstofruimte willen aanbieden kunnen zich melden bij de provincie.

Behalve de stikstofbank staat de provincie voortaan het verleasen van stikstofruimte toe. Dit betekent dat stikstofruimte die door een bedrijf tijdelijk niet wordt gebruikt, kan worden ingezet door een ander bedrijf.

De onzekerheid blijft voor de PAS-melders een groot probleem. Het zou goed zijn als hier op korte termijn een definitieve oplossing wordt gevonden.

Avatar foto

Janien Zomer

studeerde notarieel recht, strafrecht en privaatrecht in Groningen en rondde in 1998 de notariële beroepsopleiding af. Janien is een allround jurist en volgde beroepsopleidingen tot mediator, estateplanner en agrarisch specialist. Zomer Notariaat biedt studenten van de universiteit of het HBO de mogelijkheid stage te lopen of een afstudeerproject te doen. 

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s