Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Overijssel ontziet PAS-melders na indienen van een reductieplan stikstof

Overijsselse PAS-melders kunnen een plan voor reductie van hun ammoniakemissie indienen. Als dat plan wordt goedgekeurd, kan de provincie afzien van handhaving. Daarnaast geldt voor het tweede jaar op rij een bemestingsverbod op provinciale landbouwgronden die boeren in erfpacht hebben. Overijssel zet die vrijkomende stikstofruimte ook in om in een handhavingstraject bij PAS-melders af te zien van handhaving.

Natuurgedeputeerde Maurits von Martels (BBB) vertelt in Nieuwe Oogst dat een stikstofreductieplan bijdraagt aan de provinciale stikstofopgave en de verduurzaming van de landbouw. Een plan kan helpen in de onderbouwing om handhaving te voorkomen, maar biedt nog geen legalisatie, aldus Von Martels. Het blijft de vraag of de rechter de uitwerking en effectiviteit van de maatregelen in het emissiereductieplan onvoldoende vindt voor het afzien van handhaving.

De onzekerheid voor de PAS-melders is hiermee nog niet opgelost. Het zou goed zijn als er voor deze groep boeren een goede oplossing wordt gevonden.

Avatar foto

Janien Zomer

studeerde notarieel recht, strafrecht en privaatrecht in Groningen en rondde in 1998 de notariële beroepsopleiding af. Janien is een allround jurist en volgde beroepsopleidingen tot mediator, estateplanner en agrarisch specialist. Zomer Notariaat biedt studenten van de universiteit of het HBO de mogelijkheid stage te lopen of een afstudeerproject te doen. 

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s