Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Piekbelaster? En dan?

In Boerderij een helder artikel van vraag en antwoord over wie als straks als piekbelaster wordt gezien en wat de regelingen zijn voor vrijwillige opkoop. Met name “de woest aantrekkelijke” opkoopregeling (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijbedrijven), waarbij een stoppende piekbelaster er 20% extra bij kan krijgen als hij instemt met opkoop van zijn bedrijf.

Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben dan is onteigening een mogelijkheid. Echter is nog onduidelijk of de stikstofproblematiek een reden is om tot onteigening over te gaan. Ook duurt den hele onteigeningsprocedure vaak jaren.

De verwachting is dat de regeling in mei pas bekend wordt, omdat Brussel nog geen groen licht heeft gegeven. Zij ziet hierin mogelijk concurrentievervalsing en ongeoorloofde staatssteun.

Net als bij het Landbouwakkoord, loopt deze regeling ook weer vertraging op. Hoe jammer dat de overheid steeds weer gestelde termijnen niet haalt.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.