Eindelijk is er dan meer duidelijkheid voor de piekbelaster: de regelingen voor de boeren zijn bekend gemaakt, aldus NOS.nl. Er is een speciale website, waarop boeren kunnen inloggen om te bekijken of ze in aanmerking komen voor een vrijwillige uitkoopregeling.
Er is geen openbare lijst, maar minister Christianne van der Wal heeft wel aangegeven dat het veel bedrijven zijn rond de Veluwe en in Gelderland: zo’n 60%.
Een bedrijf valt onder de piekbelasters als het bedrijf binnen 25 kilometer van een natuurgebied staat en daar te veel stikstofneerslag veroorzaakt. Vanaf begin juli kunnen bedrijven zich aanmelden, waarna ze een zogenoemde zaakbegeleider toegewezen krijgen van de overheid. De regeling sluit weer in april volgend jaar.
De regelingen om te helpen met innoveren of extensiveren zijn nog niet uitgewerkt, maar de genoemde website geeft al we enige uitleg erover.
Volgens Nieuwe Oogst is er een speciaal telefoonnummer waar boeren met vragen zich kunnen melden bij een helpdesk. Nieuwe Oogst meldt ook dat de overheid de agrarische bedrijven uitgebreide ondersteuning wil bieden bij de keuze voor (een combinatie van) innoveren, omschakelen, extensiveren of verplaatsen. De focus ligt op de eigen ideeën van de ondernemer. Het is een vrijwillige regeling, maar het wordt wel aangemoedigd door de overheid.
Naast de piekbelastersregeling komt er ook een stoppersregeling voor melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven die geen piekbelaster zijn. Zij kunnen hun bedrijf tegen 100% van de waarde laten opkopen. Piekbelasters kunnen hun bedrijf voor 120% van de waarde verkopen. Volgens Van der Wal zal er geen financieel aantrekkelijker regeling volgen dan hetgeen nu gepresenteerd is.
Eindelijk is er dan meer bekend: het heeft volgens mij (te) lang geduurd; er zijn boeren die erop hebben zitten wachten, maar ik ben heel benieuwd of er voldoende bedrijven zullen intekenen op deze regeling, om de door de overheid gewenste vermindering van uitstoot te bewerkstelligen.