Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Plan van Adema door de Tweede Kamer, maar onder kritiek

In de Tweede Kamer werden op 25 april 2024 de plannen van demissionair minister Adema voor de aanpak van de mestcrisis behandeld. Die plannen werden uiteindelijk door een meerderheid van de kamer ondersteund. Adema gaf aan dat hij niet van plan is om – opnieuw – naar Brussel af te reizen om verlenging of langzamere afbouw van de derogatieregeling te bepleiten. Die route is afgesloten aldus Adema, daar begint hij niet meer aan.

Hij ziet meer in zijn plannen die onder meer een stoppersregeling, hogere korting bij verhandeling van dierrechten, een voerspoor en invoeren van een graslandnorm behelzen.

Niet iedereen is hier blij mee: onder andere BBB, Agractie en Farmers Defence Force zijn zeer kritisch over de voorgestelde aanpak die in hun ogen het acute mestprobleem van boeren niet oplost. FDF heeft in april 2024 zelf een voorstel gepresenteerd dat volgens haar aantoont dat vrijwel alle derogatiebedrijven al aan de beoogde nitraatnormen voldoen. Er zou meer maatwerk moeten komen in plaats van een landelijke generieke aanpak.

LTO, NAJK, NZO en de Natuurweide publiceerden in dezelfde week een sectorplan voor de aanpak van de mestcrisis. Adema is bereid om met deze organisaties om tafel te gaan zitten om te bezien of (delen van) hun voorstellen meegenomen kunnen worden in zijn plannen.
Ondank het sectorplan is LTO wel van mening dat Adema in Brussel toch moet proberen verlenging van de derogatie ter sprake te brengen. Op dat gebied moet ruimte komen.

Adema komt voor de zomer van 2024 met een tijdspad voor zijn voorgestelde maatregelen.

Meer over de plannen van Adema en de reactie van de Tweede Kamer in Nieuwe Oogst.

De aanpak van de mestcrisis blijft een lastig issue. Er moet nog veel gebeuren om aan Europese richtlijnen te voldoen. Eén juiste aanpak die iedereen past is er niet; dat blijkt ook nu weer.
Maatwerk lijkt breder te worden gedragen, maar kost tijd. Waarschijnlijk zal Brussel Nederland die tijd niet (opnieuw) gunnen.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s