Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Plannen om stikstofdoelen te halen onvoldoende

Je zou denken dat er inmiddels goede plannen liggen om de doelen voor natuur, stikstof en klimaat te halen. We zijn er immers al zo lang mee bezig en er is al zo veel over geschreven.

Maar kennisinstellingen PBL, de WUR, Deltares en het RIVM concluderen na het bestuderen van de plannen die er liggen, dat de plannen onvoldoende zijn om de doelen te halen. Lees het complete artikel op NOS.nl.

Om de doelen te halen moeten de boeren meer vergaande maatregelen nemen en is er meer natuur nodig dan nu is afgesproken. De subsidies worden nu per provincie gegeven en volgens de onderzoekers moet het Rijk scherper kiezen welke gebieden aangepakt moeten worden. De aparte subsidies per provincie zou ongelijkheid in de hand werken.

De provincies hebben op verzoek van het rijk allemaal plannen opgesteld; daar staan goede dingen in, volgens de onderzoekers, maar er is meer nodig, zoals meer natuur. De kosten van de plannen van de provincies komen op ruim het dubbele uit van het bedrag dat het kabinet beschikbaar had gesteld. Daarom moet het Rijk aangeven waar de prioriteit ligt.

Stikstofminister Van der Wal erkent dat het moeilijker blijkt dan gedacht om de doelen te halen. Het is “opgaven van ongekende omvang”. Ze vindt het beter als er stap voor stap oplossingen worden bedacht, die gaandeweg worden bijgesteld als dat nodig is.

Tja, hoe vaak heb ik al niet gelezen dat er meer maatregelen nodig zijn. Als agrarisch ondernemer zou je er weer moedeloos van worden. Immers: wat betekent dit nieuwe onderzoek nu weer voor hun bedrijf? Weer onzekerheid en weer afwachten wat dit betekent voor de toekomst van je bedrijf. De agrarisch ondernemers bij mij aan tafel delen die onzekerheid keer op keer met mij.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s