Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Positieve weigering gelijk aan natuurvergunning

De Stichting Stikstofclaim (SSC) heeft samen met een Gelderse veehouder een rechtszaak aangespannen. De veehouder had bij een wijziging op zijn bedrijf van de provincie een positieve weigering gekregen in plaats van een natuurvergunning.

Bij een positieve weigering neemt de provincie een disclaimer op, waarin staat dat aan een positieve weigering (mogelijk) geen rechten kunnen worden ontleend op het moment dat de wetgeving, de rechtspraak of het (stikstof)beleid wijzigt.

Melkvee bericht dat de rechtbank Gelderland heeft bepaald dat een positieve weigering evenveel rechten geeft als een natuurvergunning. Toch overweegt de SSC om in hoger beroep te gaan, zodat de Raad van State de uitspraak kan overnemen voor heel Nederland.

Na allerlei voor de landbouw ingrijpende uitspraken van rechters inzake het stikstofbeleid is het goed om te zien dat andere uitspraken ook een positieve uitkomst kunnen betekenen voor de agrarische sector. Als agri-notaris vind ik het belangrijk dat boeren zekerheid hebben en houden dat verleende rechten niet zonder meer bij wijziging van beleid kunnen worden ingetrokken.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.